espa,

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι ειδικές κατασκευές από τιτάνιο που τοποθετούνται μέσα στο οστό της άνω ή της κάτω γνάθου για να αντικαταστήσουν τις ρίζες των δοντιών που λείπουν.

Κατόπιν, αυτές οι ρίζες τιτανίου αποτελούν το στήριγμα για της προσθετικής εργασίας (στεφάνη ή γέφυρα).

Τα οδοντικά εμφυτεύματα αποτελούν παγκοσμίως τον πιο σύγχρονο τρόπο για την αντικατάσταση ενός ή περισσοτέρων χαμένων δοντιών.

Γιατί να διαλέξω τα εμφυτεύματα;

Το τελικό αποτέλεσμα είναι απόλυτα λειτουργικό και αισθητικό.

Δε χρειάζεται η κοπή των μπροστινών ή πίσω δοντιών προκειμένου να στηριχθεί προσθετική εργασία, (π.χ. γέφυρα).

Δεν ατροφεί το οστούν της γνάθου, όπως συμβαίνει όταν λείπει κάποιο δόντι.

Αποφεύγονται οι κινητές προσθετικές εργασίες, οι οποίες πρέπει να αφαιρούνται για να καθαρίζονται και ενδεχομένως να μη συγκρατούνται πολύ αποτελεσματικά.

Ποιά διαδικασία θα ακολουθηθεί;

Η τοποθέτηση του εμφυτεύματος πραγματοποιείται στο χώρο του ιατρείου ΑΝΩΔΥΝΑ με τοπική αναισθησία. Κατόπιν, περιμένουμε την αναδιαμορφωση (remodeling) και την αναγέννηση του οστόυ.

Η διαδικασία αυτή διαρκεί από δύο έως έξι μήνες και είναι πολύ σημαντική γιατί μας εξασφαλίζει τη σύνδεση του εμφυτεύματος με το οστούν και επομένως τη σταθερότητά του.

Μετά την πάροδο του απαιτούμενου χρόνου, τοποθετείται στο εμφύτευμα το abutment, το οποίο είναι η βάση πάνω στην οποία θα "κάθεται" το δόντι, και συνεχίζεται η διαδικασία λήψης αποτυπωμάτων και η τοποθέτηση του δοντιού.

Θα πονάω μετά την τοποθέτηση?

Μετά την τοποθέτηση αναμένεται ήπιος πόνος, ο οποίος αντιμετωπίζεται με παυσίπονα, καθώς είναι πιθανό να εμφανιστεί και ήπιο οίδημα (πρήξιμο).Τα συμπτώματα διαρκούν λίγες ημέρες και συνήθως περιγράφονται από τους ασθενείς ως εύκολα ανεκτά.

Επίσης, χορηγείται αντιβίωση και συνιστάται η χρήση στοματοπλύματος. Σπάνια, υπάρχει ο κίνδυνος κάποιας επιπλοκής ή συμβάματος, αν και πάντοτε λαμβάνεται μέριμνα προκειμένου αυτό να αποφευχθεί.

Μπορώ να έχω δόντια σε μια ημέρα;

Πολλές τεχνικές τοποθέτησης εμφυτευμάτων έχουν περιγραφεί μεταξύ των οποίων και η τοποθέτηση εμφυτευμάτων και δοντιών την ίδια ημέρα σε μία επίσκεψη.

Η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται ευρέως στην καθημέρα πράξη, με πολύ καλά αποτελέσματα, δεν μπορεί να εφαρμοστεί όμως σε όλες τις περιπτώσεις (π.χ. σε περιπτώσεις που το οστούν είναι πολύ μαλακό).

Αντίθετα, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες η τοποθέτηση εμφυτεύματων και δοντιών σε μία επίσκεψη είναι καταλληλότερη ακόμα και την ημέρα της εξαγωγής σε σχέση με την κλασσική (αργή) μέθοδο.

Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και για κάθε ασθενή επιλέγεται αυτό που κάθε φορά είναι καταλληλότερο για αυτόν, που εγγυάται την επιτυχία της θεραπείας και που σέβεται τις επιθυμίες και τις ανάγκες του.

Υπάρχει περίπτωση ο οργανισμός μου να απορρίψει το μόσχευμα;

Το εμφύτευμα δεν είναι μόσχευμα, οπότε δεν υπάρχει περίπτωση απόρριψης.

Υπάρχει, ωστόσο, μια πολύ μικρή πιθανότητα να μην επιτευχθεί η οστεοενσωμάτωση, δηλαδή η σύνδεση εμφυτεύματος - οστούν, οπότε το εμφύτευμα χάνεται, χωρίς κανένα απολύτως κίνδυνο για την υγεία του ασθενούς.

Στη συνέχεια, η περιοχή που είχε τοποθετηθεί το εμφύτευμα επουλώνεται, όπως στην περίπτωση μιας απλής εξαγωγής και εάν ο ασθενής το επιθυμεί μπορεί να επιχειρηθεί εκ νέου προσπάθεια τοποθέτησης.

Πόσο καιρό θα κρατήσει το εμφύτευμα;

Η οδοντική αποκατάσταση με εμφυτεύματα σχεδιάζεται για να παραμείνει στη στοματική κοιλότητα δια βίου.

Τα εμφυτεύματα δεν προσβάλλονται από τερηδόνα και επομένως είναι πολύ πιο ανθεκτικά από τα φυσικά μας δόντια.

Ωστόσο, χρειάζεται τακτικός επανέλεγχος και καθαρισμός από τον οδοντίατρο.

Πόσο κοστίζουν;

Το κόστος της θεραπείας ποικίλει ανάλογα με τον αριθμό των εμφυτευμάτων και των δοντιών που θα τοποθετηθούν και την τεχνική που θα ακολουθηθεί.

Πάντως, μακροπρόθεσμα, το κόστος μπορεί να είναι ακόμα και χαμηλότερο σε σχέση με αποκαταστάσεις κλασσικής προσθετικής, καθώς το αποτέλεσμα είναι πιο μόνιμο και σταθερό, χωρίς να χρειάζεται το ίδιο συχνά αντικατάσταση ή επιδιόρθωση.